AcasăUtileCati ani minim trebuie lucrati pentru pensie

Cati ani minim trebuie lucrati pentru pensie

Minim ani lucrati pentru pensie ?

In cadrul acestui articol urmarim cati ani trebuie sa lucrezi minim pentru pensie. Din diferite motive nu intotdeauna atingem stagiu de cotizatie complet pentru o pensie iar din acest motiv este important sa stii cati ani minim trebuie sa lucrezi pentru o pensie.

Ani de munca minim lucrati pentru pensie

Conform legislatiei in vuguare, stagiul minim de cotizare la pensie este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și 9 luni și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

Iti recomandam sa urmaresti si articolul: Vechime minima pentru pensie in caz de boala

Beneficiile acordate pentru activitatea desfăşurată în fostele grupe I şi a II a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condiţii deosebite de muncă și în condiţii speciale de muncă (după data de 1 aprilie 2001) sunt:

  • reducerea vârstei standard de pensionare;
  • perioadă suplimentară la vechimea în muncă;
  • majorarea punctajelor lunare realizate în perioadele respective, după cum urmează:

a) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, potrivit legii;

b) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, potrivit legii;

Pentru a beneficia de pensie in Romania trebuie sa ai lucrati legal cu carte de munca 15 ani minim pentru a te asigura la batranete de o pensie.

Cat este pensia minima pentru un stagiu minim

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

În ceea ce privește pensia de urmaș și ajutorul pentru soțul supraviețuitor, după decesul unuia dintre soți, cel care a rămas în viață și are vârsta de pensionare, va primi 25% din pensia persoanei decedate.

Cati ani de munca trebuie sa ai ca sa iesi la pensie anticipat

Daca vrei sa iesi la pensie anticipat este necesar sa ai o vechime in campul muncii mai mare cu 8 ani fata de stagiul complet al perioadei de cotizare.

Pensia anticipata poate fi obţinută cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, de către cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Concluzie!

Pentru o pensie este necesar sa lucrezi minim 15 ani legal. Valoarea pensiei poate creste atunci cand acumulezi mai multi ani lucrati legal.

Pensia minima valabila in 2023 reprezinta 45% din salariul minim brut pentru cei cu un stagiu de cotizare incomplet.

Te mai poate interesa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img