AcasăUtileCum poți verifica online daca esti asigurat CNAS

Cum poți verifica online daca esti asigurat CNAS

Cum verificam online daca suntem asigurati la casa nationala de asigurari de sanatate pe scurt CNAS ?

Analizam modul prin care poti verifica daca esti asigurat la CNAS si care sunt beneficiile celor ce au asigurare CNAS.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) este institutie publica, autonoma, de interes national, cu personalitate juridica, al carei principal obiect de activitate il reprezinta asigurarea functionarii unitare si coordonate a sistemului asigurarilor sociale de sanatate din Romania.

Verificare asigurat CNAS

Pentru a verifica daca esti asigurat CNAS – casa nationala de asigurari de sanatate este necesar sa accesam platforma de verificare CNAS unde va trebui sa introducem CNP-ul personal in baza caruia se va face verificarea pentru asiguratii CNAS.

Verifica daca esti asigurat CNAS pe platfoma Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate:

  • Introdu CNP personal pe platforma si vezi rezultatul verificarilor CNAS;
  • Introdu codul de verificare afisat cu culoarea verde:
  • dupa introducerea CNP si cod de verificare acceseaza butonul CAUTA.

verificare asigurat cnas

Varianta cea mai ușoară pentru verificarea calității de asigurat în sistemul de sănătate este utilizarea aplicației de pe noul site al CNAS.

In cazul in care nu merge site-ul CNAS  sau dacă apersoana care doreste sa afle daca este asigurata CNAS, află că nu figurează în sistem, deși ar trebui, fiind angajată, persoana interesată să afle acest lucru trebuie să se adreseze, în primul rând, angajatorului, pentru a afla cauza problemei sale.

In situatia in care află că angajatorul nu îi plătește contribuțiile, iar în urma discuțiilor cu acesta nu se remediază situația, salariatul trebuie să se adreseze celor de la Inspecția Muncii, mai întâi, apoi, celor de la Fisc.

Cine nu trebuie sa plateasca asigurari de sanatate ?

Conform cu, Codului fiscal, copiii și tinerii care își continuă studiile, gravidele, pensionarii, cei condamnați sau arestați sunt principalele categorii de beneficiari ai asigurării automate la sănătate fara a fi necesar sa plateasca contributii in acest sens.

Ce servicii medicale acopera asigurarile obligatorii la sanatate ?

PACHETUL DE SERVICII MEDICALE DE BAZĂ ÎN ASISTENŢA MEDICALĂ SPITALICEASCĂ

1. Serviciile spitaliceşti sunt de tip preventiv, curativ, de recuperare medicală, paliative şi cuprind: consultaţii medicale de specialitate, investigaţii, tratamente medicale şi/sau chirurgicale, îngrijire, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, cazare şi masă, după caz, în funcţie de tipul de spitalizare.

2. În funcţie de durata de spitalizare, asistenţa medicală spitalicească se acordă în regim de:

  • spitalizare continuă;
  • spitalizare de zi.

Recuperare si reabilitare in sanatorii si statiuni balneare

1. Serviciile de recuperare medicală sunt servicii acordate în regim de spitalizare în sanatorii/secţii sanatoriale pentru adulţi şi copii, preventorii cu sau fără personalitate juridică, inclusiv furnizori constituiţi potrivit prevederilor Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt avizate de Ministerul Sănătăţii ca sanatorii balneare ori au în structura avizată de Ministerul Sănătăţii secţii sanatoriale balneare.

Serviciile se acordă în baza biletelor de trimitere pentru tratament de medicină fizică şi de reabilitare în sanatorii balneare, eliberate de către medicii de familie, de către medicii de specialitate din ambulatoriu şi medicii din spital, aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Criteriile de eliberare a biletelor de trimitere pentru tratament de medicină fizică şi de reabilitare au în vedere patologia specifică şi afecţiunile asociate ale asiguratului cu specificul de tratament balnear.

Serviciile se acordă pentru perioade şi potrivit unui ritm stabilite de medicii de specialitate de medicină fizică şi de reabilitare, cu încadrarea în prevederile mai sus menţionate.

Asiguratii CNAS – Casa Nationala de asigurari de sanatate – pot beneficia de medicamente compensate de stat in baza asigurarilor la sanatate.

Este important in momentul de fata sa verificati daca sunteti asigurat la CNAS pentru a benefica de toate elementele enumerate in paragraful de mai sus.

Verificarea CNAS a asiguratilor se face doare pe site-ul oficial CNAS.ro

Te mai poate interesa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img